...poblitej pes je horší než hořící kočka...

Sovy nejsou tím, čím se zdají být...

Nemám nic proti přírodě. Vůbec jí nezazlívám její vlezlost a bujnost, ba dokonce jsem tolerantní i vůči jejím projevům, které zasahují zcela do mých osobnostních práv. Chápu, jak těžké musí být ohleduplnost k tak niterné formě života jakou je jedna matka, která se marně snaží alespoň občas dorazit do města s čistými botami či automobilem, na kterém je patrná jeho původní barva.Ale občas bych se ráda alespoň vyspala. Možná se za pár let dostanu do formy zkušeného dobrodruha, který se vyspí i v deštném pralese, aniž by ho cokoliv vytrhlo ze sladkého snění, ovšem obhajobu svého rozhořčení dodávám, že jsem jen ne moc narostlé stvoření ženského pohlaví, které ve váze nedosáhne ani na metu pytle cementu. A spánek je něco, co opravdu potřebuje každý.

11.3.2013 09:57:12 | poblitej pes
Vaječná krize

Stejně tak jako na všechny ostatní, i na nás v divočině dolehlo zdražení vajec. Lidé se s ním vyrovnali většinou po svém. Buď s vycvičenou trpělivostí čekali na to, až se situace uklidní, nebo častěji navštěvovali příbuzné aktivní v zemědělství, nebo se rozhodli pro vlastní a dynamické řešení. Mohlo by se později zdát, že tím nejaktivnějším z nás byl soused David, ovšem faktem zůstává, že do svého řešení spadl tak nějak náhodou a než se vzpamatoval, řešil problémy zkušeného zemědělce.

11.4.2012 11:24:14 | poblitej pes
Návraty

Nejvděčnějším tématem, které rozproudí všeobecné veselí při oslavách či sezeních v moštárně, jsou bezesporu návraty domů. Tušíte správně, že se jedná o návraty z oslav či restauračních zařízení. Je totiž jedno, jestli se vracíte z hospody z horní obce, z hospody z obce dolní, z moštárny či jen a prostě ze sousedova pozemku. Zažít se dá ledacos.

22.2.2012 09:01:20 | poblitej pes
Ohňostroj

Jen malou chvíli po oslavách příchodu nového roku a vlastně v době oslav příchodu nového roku v Asii, je toto téma vskutku příhodné. Nicméně každoroční odpalování rachejtlí na poli není ten pravý ohňostroj, na který by se dlouhá léta vzpomínalo. Vlastně ne léta, ale desetiletí.

23.1.2012 11:21:23 | poblitej pes
Svátky

Lidé mají nepředstavitelně hloupou vlastnost vymýšlet si věci, které komplikují život. Kupříkladu svátky. Ano, souhlasím s tvrzením, že svátky nemohou za to, že se pokouší vnést do našich domácností trochu klidu, zvláštní na tom ale je, jak třaskavou a bouřlivou dobou (přes veškerou snahu zúčastněných) jsou.

11.1.2012 10:41:04 | poblitej pes
Moštárna

Ač název svádí k myšlence, že koketuji s jistým významným románem, není tomu tak. Nedaleko našeho domu se skutečně nachází opuštěná moštárna, která v dřívějších dobách zdejším lidem sloužila a napomáhala na svět nejen lahodným nápojům, ale i zajímavým vztahům či celoživotním přátelstvím. Ovšem dříve, než se rozhlédnu po okolí, bych ráda ujasnila základní věc, která krajině dodává specifický náboj.

20.12.2011 11:10:10 | poblitej pes
Poblitej pes

Je to tak. Ani v tak krásném a čistém prostředí, kde se vám příroda doslova dere přes práh domu až do obýváku a vy se ji marně snažíte zastavit kýblem, hadrem, koštětem či insekticidy, ani v takovém prostředí nezůstanete věčně zdraví a nemoc se vám nevyhne. Vlastně nám ten první rok spíše připomínal zoufalý boj o přežití v nepřátelsky čistém prostředí a naše těla uvyklá na toxiny velkoměsta procházela doslova mutací.

12.12.2011 10:28:27 | poblitej pes
Rallye

Automobil. Automobil v těchto krajích už zdaleka není jen dopravním prostředkem, co má čtyři kola. Je to přítel, co vás v zimě zahřeje, parťák, který odveze těžký náklad zásob, štít, za který se schováte, když nemůžete otevřít bránu, protože tam právě stojí bachyně. Stal se spojencem, jakým dozajista býval dobrý kůň pro zálesáky. Nedivím se citové vazbě, kterou si k nim často vypěstovali.

3.12.2011 08:30:03 | poblitej pes
Genius loci

Pokud se domníváte, že přírodní zákony jsou neměnné, není tomu tak. Během dvou měsíců jsme zjistili, že se každý zákon (přírodní nevyjímaje) vyložený vyšší autoritou může změnit. Nevím, jak je to možné, ale věci se tu dějí podle svých vlastních pravidel. Nechci tu rozebírat, proč se tak děje. Je to zbytečné. Nejsou tu ani mimozemšťané ani magické bytosti či něco podobného. Je tu jen „Genius loci“.

21.11.2011 20:30:51 | poblitej pes
Živly

Jsme kreativní.

20.11.2011 20:54:07 | poblitej pes


Petra Kubátová
foto © Ed Jahelka